Vitale senioren, wie zijn dat?

Ingrid Meijering
Active Ageing congres te Breda

Google op vitale senioren, klik op afbeeldingen en er komen tal van foto’s naar voren van lachende, kennelijk onvermoeibare, sportende, alles-doen-we-samen ouderen tot en met ouderen die om elkaars nek hangen terwijl ze met de laptop bezig zijn. Toen ik een vriend van mij vertelde dat ik een column ging schrijven over de vitale senior die we in de media zien, zei hij: ‘o, je bedoelt die ouderen die hun survivaloutfits en bijbehorende attributen bij elkaar shoppen in de ANWB winkel’. Ik keek hem aan en moest lachen.

Wie niet op Google naar voren komen, zijn de vele vitale senioren die ik dagelijks tegenkom in mijn werk en in mijn buurt, zoals mijn eigen buren. In mijn ogen zijn mijn buren actieve ouderen. De buurman is 93 jaar oud, zijn vrouw 83. Als ik hen vergelijk met de beelden die Google mij laat zien van de vitale senior, zie ik toch wel wat verschillen. Allereerst rijdt de buurman niet op een hybride fiets, maar op een praktische lage instapfiets met terugtraprem. Hij fietst niet zo snel, sterker nog, hij fietst zo langzaam dat de buschauffeur laatst in de bus tegen de buurvrouw zei: ‘sorry dat ik zo langzaam rijd, maar die ouwe zak voor mij gaat zo sloom!’. De buurvrouw riep lachend door de bus: ‘die ouwe zak is mijn man!’.

Ze zitten niet samen knus achter de laptop elkaar dingen aan te wijzen en misschien wel een telefoonnummer op te zoeken. Welnee, is er een nummer nodig dan pakt één van hen de Gouden Gids. Ze hangen niet de hele dag breed lachend om elkaars schouders want daar hebben ze de tijd helemaal niet voor, ze hebben het druk met de huishouding. Geen van beiden is lid van een Nordic Walking club, maar ze vermaken zich wel geregeld overdag in de loungehoek van Holland Casino met een club kennissen, terwijl ze tot 17.00 uur door het personeel in de watten worden gelegd met gratis non-alcoholische drank. En tenslotte wat betreft het beeld van alles samen doen; ‘juist niets samen doen!’, zeggen zij. Wil je de relatie levendig houden, dan laat je elkaar overdag vrij, zodat je elkaar ‘s avonds je belevenissen van de dag kunt vertellen.

Het is voor mij eenvoudig te concluderen dat Google afbeeldingen een iets ander beeld van de vitale senioren weergeeft, dan ik heb. Ik ben van mening dat het beeld dat ik heb realistischer is en dat dit het beeld is waarmee ouderen zich kunnen en willen identificeren. Aan gezond en vitaal ouder worden willen we toch allemaal een voorbeeld nemen? Daarom roep ik iedereen op: laat de Google afbeeldingen en andere standaard stockfoto’s voor wat ze zijn en breng vanaf nu de echte vitale senior in beeld.

Foto congres: Manon de Koning