De Duitse Dame (1)

Marion Duimel

Heeeee, daar is ze weer! Haar naam kennen we niet, wel weten we dat ze wereldwijd een van de meest gebruikte modellen is voor alles wat met ouderenzorg te maken heeft. De fotograaf heet Alexander Raths, hebben we na enig onderzoek ontdekt. Hij verkoopt zijn foto’s op diverse websites met stockfoto’s. “De Duitse Dame” zoals wij haar al jaren noemen, heb je al vanaf 5 euro. En dat is te merken ook. Bij organisaties in de ouderenzorg, hulpmiddelen of adviesdiensten, overal duikt ze op. Voer een foto van haar via ‘Google afbeeldingen’ in en er verschijnen zo nog 20 organisaties die haar blijkbaar als klant hebben. We zagen haar zelfs een keer bewerkt met appelstroop op de wangen voor een campagne.

Als je haar eenmaal herkent, zie je haar opeens overal. En we zijn niet de enigen. We kwamen laatst iemand tegen die haar ook ‘kent’ en er zelfs een zelfbedachte theorie over heeft. Zij denkt dat de jonge vrouw, die vaak met de dame op de foto staat, haar kleindochter is. Ze hebben inderdaad wel iets van elkaar weg.

Er is overigens nog een dame, en een heer met wit haar die heel vaak gebruikt worden. Daar schreef Arjen in ’t Veld van bureauvijftig jaren geleden al een blog over. Ook hem komen we nog steeds regelmatig tegen. Hopelijk komen er met het toenemen van het aantal ouderen ook wat meer diversiteit in de oudere fotomodellen. Persoonlijke verhalen, authenticiteit en ‘storytelling’ zijn steeds gebruikelijker. ‘Echte’ eigen cliënten of ouderen waar je mee samenwerkt op de foto (laten) zetten is toch niet zo ingewikkeld?