Corona legt de wereld (en ook het werk van GetOud) grotendeels stil. 70-plussers zijn een kwetsbare groep. We vragen hen hoe zij deze tijden beleven.  

Klaas

Bijna 70, gepensioneerd, mantelzorger, vrijwilliger, getrouwd.

Dagelijks leven
Door Corona ben ik in een diep gat gevallen. Mijn dagelijkse zorg voor mijn vrouw gaat door, maar ik kan niet meer naar de voedselbank. Normaal gesproken verzorg ik daar twee ochtenden per week de cliënt-administratie. Het is net alsof je ophoudt met werken, dan heb je dat ook. Je zit in een bepaald ritme en dat wordt gedwongen doorbroken. Ook een stuk van mijn sociale contacten raak ik hierdoor (tijdelijk) kwijt. We zijn nog niet eens een week verder en ik heb nu al het gevoel dat de week ineens langer gaat duren en dat gat kan ik niet opvullen. Mijn vrouw zou willen dat ik dat gat opvul met een extra schoonmaaktoer door het huis, maar dat is mijn hobby niet. Mijn werkruimte, de garage, is nog net iets te koud voor mijn hobby’s. Dat is ook erg jammer.

Positief
Het is op dit ogenblik nog niet echt positief voor mijn vrouw en mij. Vandaag ging ik naar de slager en bakker. Normaal kom ik hier mensen tegen met wie ik een praatje maak, maar het was uitgestorven. Ik ben dus helemaal niemand tegengekomen die goedendag zei en tegen wie ik iets terug zei. Dat is hier in de straat ook, iedereen zit binnen. De enige naar wie ik de afgelopen week heb gezwaaid is een buurvrouw van verderop die haar hond uitliet. Terwijl het normaal enorm druk is met schoolgaande kinderen, jongeren die aan het voetballen zijn, buren die naar hun verplichtingen gaan, etc. Nu is het wel zo dat veel mensen in onze straat wat ouder zijn en vermoedelijk bang zijn voor Corona. De genoemde cijfers 40 – 80 duizend doden, daar wil je niet graag tussen zitten.

Saamhorigheid
Het saamhorigheidsgevoel gaat langs mij heen, we wonen naast een weiland met koeien en die doen ook niet veel meer dan af en toe ‘boeeee’ roepen. Wel zien we veel mensen die iets voor een ander doen. Dat is mooi, maar ik ben bang dat zodra deze tijd voorbij is de grijze golf (ik dus) het vrijwilligerswerk weer gaan doen. Begrijp me niet verkeerd: het is mooi dat ze het doen, maar doe het dan blijvend! Wat ik echt vervelend vind, is dat ze zichzelf roemen op sociale media, daar hou ik niet van.

Tips
Gewoon doorgaan. Het zit in het leven wel eens vaker tegen. Het grote verschil is alleen dat we hier part nog deel aan hebben, het overvalt ons gewoon. Een persoonlijk probleem is hier helemaal niet aan de orde, je kunt er niets aan veranderen, je staat machteloos. Misschien is er financieel nog eens wat te schnabbelen op de beurs. Ik volg het altijd, maar nu weer intensiever.