Corona legt de wereld (en ook het werk van GetOud) grotendeels stil. 70-plussers zijn een kwetsbare groep. We vragen hen hoe zij deze tijden beleven.  

Henna

78, getrouwd

Mijn vrijwilligerswerk is afgerond
Twintig jaar geleden, toen ik hoorde dat ik diabetespatiënt ben, besloot ik cursussen te volgen en vrijwilliger te worden bij de diabetesvereniging. Ik ging overal naartoe om voorlichting te geven en de mensen op suikerziekte te prikken. Begin dit jaar ben ik hier abrupt mee gestopt. Ook mijn andere vrijwilligerswerk bij een verzorgingshuis heb ik spontaan afgezegd en toen kwam het bericht over de intelligente lockdown. Het kwam als een verrassing, maar het is fijn dat ik al mijn vrijwilligerswerk voor die tijd heb opgezegd en afgerond.

Altijd maar in de weer
Onze jongens hebben hier niet ver vandaan een computerbedrijf. Sinds mijn man met vervroegd pensioen is, verzorgd hij voor hen de administratie. Ik met mijn vrijwilligerswerk en hij altijd in de weer voor de jongens: we waren nooit thuis. Dat is nu wel anders. Onze kinderen zijn heel streng, ze houden ons goed in gaten. Mijn man mag zelfs geen brood halen. Af en toe gaan we toch even naar de Albert Heijn. En ’s morgens, als het nog rustig is op straat, maak ik een ochtendwandeling.

Afgelopen zondag hebben we het Suikerfeest gevierd. De kinderen en kleinkinderen waren er. Het is jammer dat je elkaar niet even beet kunt pakken. Tegen mijn kleinzoon zei ik: ‘Keer je maar om, dan geeft oma je een kus op de billen J’

Tijd om met elkaar te praten
Nu we plots thuis zitten, komen we erachter dat dat ook fijn is. Normaal hebben we maar weinig om met elkaar te praten, nu hebben we alle tijd om met elkaar te praten. Mijn man houdt erg van politiek en sport. Ik vraag hem hier alles over en hij beantwoordt met veel geduld al mijn vragen. Zelf ben ik erg van de natuur en breng heel wat uren in de tuin door. Nu ben ik de schuur aan het opruimen, maar af en toe ga ik ook heel stil zitten en lees ik een boek. Als ik eenmaal ga lezen, dan kan mijn man mij roepen, maar ik hoor het echt niet. Ik ga er helemaal in op.

De hulp hebben we afgezegd. Ons huis is nu schoner dan toen we nog een hulp hadden. De hulp zei ook wel eens: ‘Wat moet ik hier doen? Alles is opgeruimd en netjes.’ Wij maken gewoon altijd alles goed schoon. Ik denk dat dat de oudere generatie is.

Alleen zijn
Als je nu alleen bent, is het moeilijk. Veel moeilijker dan wanneer je samen bent. Al heb je een meningsverschil, je kunt met elkaar praten. Als ik nu een advies moet geven aan de mensen dan zeg ik: Wees geduldig, neem tijd voor het gebed en daarbij maakt het geloof niet uit. Zolang je dingen nog zelf kan doen, doe het. Wees niet ondankbaar of boos, zeg dankjewel en kijk eens naar wat je allemaal hebt gehad en vergelijk dat met wat je allemaal niet hebt gehad: je zult zien dat je veel meer wel hebt gehad, dan niet. Zo zie ik mijn leven en zo ga ik met mijn gedachten om. Als je dankbaar bent, dan helpt dat een heleboel. Zeker ook in deze tijd!