‘High Tea met VR’

Den Haag is een seniorvriendelijke stad, maar niet iedere Haagse senior weet dat. In de Maand van de Vitaliteit hebben we onder het genot van een High Tea ouderen door heel Den Haag bijgespijkerd over het begrip “Age Friendly City” van de WHO, ofwel de ‘seniorvriendelijke stad’. Eerst doken we even de geschiedenis van de Haagse Ouderenzorg in met het boek ‘Den Haag seniorvriendelijke stad: toen en nu.” Vervolgens kwamen ze via een quiz allemaal feitjes over ouderen in Den Haag en over het ontstaan van het begrip seniorvriendelijke stad aan de weet.

We hebben de bekende ouderwetse viewmasters rond laten gaan waarvoor we schijven met foto’s van Haagse ouderen van vroeger uit het beeldarchief hadden laten maken. En met de VR-brillen zagen de ouderen zelf wat de seniorvriendelijke stad in de praktijk inhoudt. We maakten hier hiervoor een VR filmpje van de 8 domeinen die bij het begrip horen; in elk stadsdeel een. Zo zagen ouderen bijvoorbeeld Hr. van Gameren in Haagse Hout met zijn traplift omhoog gaan (domein huisvesting) en Reinier op zijn 83ste bokstraining geven aan talent Lakshman (domein respect en sociale inclusie).

  • Jaar: 2017
  • Samen met: Gemeente Den Haag.
  • Ditje datje: Ongeveer driekwart van de ouderen wilde de VR-bril uitproberen en het merendeel vond het heel leuk. Sommige ouderen durfden het niet aan vanwege bijvoorbeeld een evenwichtstoornis en anderen durfden gewoon niet of ‘kenden het al’ (ongeacht het filmpje) 😉
  • Ditje datje: Toen in de presentatie een foto van ongeveer 35 jaar geleden van een vrijwilligster van de telefooncirkel voorbij kwam, riep een dame in Leidschenveen uit: hee maar dat ben ik!