‘Kwetsbare ouderen’

4 februari 2011 is het rapport ‘Kwetsbare ouderen’ uitgekomen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Onder redactie van Cretien van Campen schreven verschillende wetenschappers hoofdstukken in dit rapport over het onderwerp kwetsbaarheid bij ouderen. Het rapport is tevens in het Engels vertaald en er is een journalistieke samenvatting gepubliceerd.

GetOud heeft voor deze rapporten 13 portretfoto’s van ouderen tussen de 80 en 100 jaar gemaakt. Met de portretfoto’s, die op de omslag en tussen de hoofdstukken in het rapport staan, gaan uitspraken gepaard van de geportretteerde ouderen over het begrip ‘kwetsbaarheid’. Sommigen voelen zich wel kwetsbaar, anderen niet. Jacob Mooiman (tweede foto), 100 jaar oud) zegt: ‘Ik voel mij helemaal niet kwetsbaar, ik voel mij in optima forma. Ik kan alles nog en doe alles nog zelf; lopen, wassen, mijn bed opmaken. De zusters zeggen wel eens: “we doen zo weinig voor je!”. Ik sta elke dag om half zes op, drink twee borreltjes per dag en op zondag drink ik er drie. Ik kan zo wel 1000 worden!’

  • Jaar: 2011
  • Samen met: Sociaal en Cultureel Planbureau
  • Ditje Datje: Een van de geportretteerden (Jacoba Ros Verbaan, eerste foto) is in 2016 weer op de foto gegaan voor de portrettenserie bij het onderzoek dat we uitvoerden voor de Koninklijke Bibliotheek. Ze is een van onze trouwste modellen en erg trots op haar modellenwerk.