Video’s WILWW

Reportages Omroep Max

De 83-jarige Diny Vleeming had het liefst huisarts willen worden. Tot haar 24ste werkt ze in de verpleging. Diny trouwt, krijgt kinderen en stopt met werken om voor de kinderen te zorgen. Voor het werk van haar man verhuist ze naar Den Haag. In haar zoektocht naar een nieuwe huisarts, vindt Diny daar ook een baan als assistent. Dat heeft ze ruimt 15 jaar gedaan. Toch had Diny graag zelf huisarts willen worden.

 

Truus Zuurmond (97 jaar) wilde heel graag operazangeres worden. Ze kwam uit een groot gezin en er was thuis helaas geen geld voor professionele lessen, maar als amateur heeft ze heel veel gezongen in haar leven. In de reportage wordt Truus omgekleed als operazangeres uit La Traviata.

 

Pieter Atsma groeit op in Surhuisterveen. Hij groeit op, op de boerderij, in een gezin met 4 jongens. Pieter Atsma wilde graag dierenarts worden, maar voor een opleiding was geen geld na de oorlog. Er moest geld verdiend worden. Samen met zijn broer heeft hij de boerderij van zijn ouders overgenomen. Dat was hard werken. Toen er 20 jaar geleden enorme investeringen gedaan moesten worden, verkochten de broers de boerderij. Ondanks dat Pieter Atsma geen dierenarts is geworden, heeft hij wel zijn hele leven met dieren gewerkt.

 

Piet Schot is 78 jaar en tot aan zijn pensioen ambtenaar. Piet heeft voor zijn gevoel noodgedwongen voor de veiligheid gekozen. Als ambtenaar was hij verzekerd van een inkomen waarmee hij zijn gezin kon onderhouden. Zijn wens om professioneel dirigent te worden is hierdoor niet doorgegaan. De droom om dirigent te worden begint bij zijn oma. Zij speelde piano en zong liedjes met Piet. Piet heeft zijn droom toch ten dele waargemaakt. Hij heeft er een opleiding voor gevolgd en is ooit muzikaal begeleider geweest van een Big Band.

 

Rie Castel is 87 jaar en wilde vroeger maar één ding worden en dat was kapster. Rie komt uit een gezin waarbij niet gepraat werd over wat men wilde worden, er moest gewoon gewerkt worden. Rie werkte vroeger in het schildersbedrijf en later in het restaurant van haar vader. Na haar trouwen en toen de kinderen ouder waren is Rie gaan werken in een modezaak. Ze heeft haar ouders nooit verteld dat ze eigenlijk kapster had willen worden. Een lang gekoesterde wens gaat voor Rie in vervulling.

 

De 81-jarige Henk Verdaasdonk wilde als kleine jongen naar de zeevaartschool, maar die werd gesloten. Uiteindelijk ging hij, nadat hij van school was gestuurd, aan het werk als bakkersknecht. Dat vindt Henk geweldig. Toch gaat hij de grote vaart op en als 16-jarige begint hij als koksmaatje op het schip Nieuw Amsterdam. Na drie jaar varen werd Henk ziek. In de jaren erna is Henk kruidenier geweest en heeft hij gevaren op de pont Vlissingen-Breskens. Maar het liefst had Henk kok willen worden.

 

Als meisje van vijf is Irma Mastenbroek getuige van de geboorte van haar nichtje. Dan weet ze het zeker: ze wil verpleegster worden. Maar het leven loopt anders. Na de oorlog wordt de familie Mastenbroek uit huis gezet en komt in een kamp terecht. Naar schoolgaan is er nauwelijks bij. Op haar vijftiende verhuist Irma naar Nederland. Via wat omzwervingen komt ze uiteindelijk in Amsterdam terecht. Van heel veel opleiding is het niet meer gekomen, maar Irma gaat uiteindelijk aan het werk in de bejaardenzorg. Want om heel eerlijk te zijn, Irma wilde graag verpleegkundige worden, maar zonder te moeten prikken!

 

Theo heeft lang in de melkindustrie gewerkt. Eigenlijk wilde hij graag kok worden maar hij haalde alle talen door elkaar. Toch is het hem gelukt om in een cafetaria in de keuken aan de slag te gaan. In de oorlog kreeg hij bij gebrek aan konijnen dakhazen van de slager. De klanten vonden het heerlijk mals…

 

Door het vele onrecht dat in de oorlog is aangericht, wilde de 79-jarige Annie Eisinga maar één ding: rechter worden. Helaas was er voor studie geen geld. Na de HBS neemt Annie een kantoorbaan aan. Annie stopt tijdelijk om haar kinderen op weg te helpe, maar pakt de draad weer op rond haar 37ste. Annie maakt nog één carrièreswitch en werkt tot haar 60ste bij de Kruisvereniging/Thuiszorg. Ondanks dat Annie echt graag rechter had willen worden, heeft zij een fijn werkend leven achter zich liggen.