‘Waardigheid in de ouderenzorg’

Waardigheid, wat betekent dat in relatie tot de ouderenzorg? Komt waardigheid in het gedrang? Welke rol spelen bijvoorbeeld personeelstekort en tijdsdruk en is er (genoeg) aandacht voor het onderwerp in het onderwijs? In 2017 zijn wij begonnen met het interviewen van in totaal ruim 70 mensen over het begrip waardigheid in relatie tot de ouderenzorg. De reden voor het houden van deze interviews is dat wij graag wilden kijken of we aandacht voor het uiterlijk ingebeld konden krijgen in het MBO zorg- en welzijnsonderwijs. Helaas bleek dit tijdens de looptijd enorm lastig te zijn, omdat waardigheid (het uiterlijk, aandacht, wie is de bewoner?) te maken heeft met de zachte kant van de zorg, welke lastig te beoordelen is.

Toch zijn we verder gegaan met interviewen. Soms een hele klas met studenten die al een paar periodes van stages achter de rug hebben, tot en met bestuurders, opleidingscoördinatoren, verpleegkundigen en natuurlijk de bewoners zelf. Deze interviews hebben onder meer geleid tot de trainingen ‘1 Beeld 1000 Woorden’ & ‘Mooi de dag in’ en de Beautydagen waar we weer mee begonnen zijn.

Uit de interviews zijn mooie inzichten gekomen en die willen wij niet alleen voor onszelf houden. Wij hebben er daarom een verslag van gemaakt dat is bedoeld voor iedereen die werkzaam en/of geïnteresseerd is in de ouderenzorg. Van Raad van Toezicht, bestuurder, docent, verzorgende, bewoner en mantelzorger tot en met de media, om ogen te openen en met elkaar te onderzoeken hoe wij zelf en samen invulling kunnen geven aan waardige ouderenzorg. De foto’s in het verslag hebben we gemaakt bij Saffier in Den Haag, waar we een aantal dagdelen mochten fotograferen.

Het rapport is te downloaden als PDF of tegen vergoeding van de verzendkosten (4,25) als gedrukt exemplaar verkrijgbaar in de webshop.

  • Jaar: 2017 – 2019
  • Samen met: Prof. Dr. Henk Nies (CEO Vilans, Professor of Organisation and Policy in Long-term Care Universiteit van Amsterdam), Jo Visser Fonds en Leyden Academy
  • Ditje Datje: Het nawoord schreef Lenny Geluk-Poortvliet, zij is het oudste lid dat op dit moment in de Tweede Kamer zit.
  • Ditje Datje: Voorzitter van GetOud Aad Koster: ‘Deze publicatie is een prachtig instrument om met elkaar het gesprek aan te gaan over hoe invulling kan worden gegeven aan aandacht, een leven lang leren en aan delen.’