‘Waardigheid in de ouderenzorg’

In 2017 zijn wij begonnen met het interviewen van in totaal ruim 70 mensen over het begrip waardigheid in relatie tot de ouderenzorg. De reden voor het houden van deze interviews is dat wij graag wilden kijken of we aandacht voor het uiterlijk ingebeld konden krijgen in het MBO zorg- en welzijnsonderwijs. Helaas bleek dit tijdens de looptijd enorm lastig te zijn, omdat waardigheid (het uiterlijk, aandacht, wie is de bewoner?) te maken heeft met de zachte kant van de zorg, welke lastig te beoordelen is.

Toch zijn we verder gegaan met interviewen. Soms een hele klas met studenten die al een paar periodes van stage achter de rug hebben, tot en met bestuurders, opleidingscoördinatoren, verpleegkundigen en natuurlijk de bewoners zelf. Deze interviews hebben onder meer geleid tot de trainingen ‘1 Beeld 1000 woorden’ & ‘Mooi de dag in’.

Uit de interviews zijn mooie inzichten gekomen en die willen wij niet alleen voor onszelf houden. Wij zullen daarom het verslag vormgeven en publiceren. Dit zal november 2019 gebeuren. Wilt u het onderzoek per mail ontvangen zodra het verschijnt, vul dan hieronder uw emailadres in:

  • Jaar: 2017 – 2019
  • Samen met: Prof. Dr. Henk Nies (CEO Vilans, Professor of Organisation and Policy in Long-term Care Universiteit van Amsterdam), Jo Visser Fonds en Leyden Academy