Wij en corona

Enkele dagen nadat de scholen vanwege corona sloten en er meer landelijke maatregelen werden afgekondigd zijn wij begonnen met het interviewen van ouderen over de impact die corona had op hun leven. We verzamelden deze verhalen op onze website. Kort daarna zijn we een samenwerking aangegaan met Leyden Academy en hebben we gezamenlijk het verhalenplatform Wij en corona opgezet: “Het coronavirus legt ons publieke leven grotendeels stil. De maatregelen om afstand tot elkaar te bewaren en voorlopig vooral thuis te blijven, veranderen ons leven ingrijpend. Hoe beleven senioren in Nederland deze uitzonderlijke tijden? Waar maken zij zich zorgen over, wat geeft hen hoop en troost, hoe brengen zij de dag door? Op Wij & corona verzamelen we hun verhalen en geven we een podium aan ouderen om hun ervaringen te delen.”

Meer dan honderd ouderen, maar ook familieleden en zorgmedewerkers hebben in persoonlijke verhalen verteld wat corona voor invloed heeft op hun dagelijks leven. Hoe het is om je partner in het verpleeghuis niet meer te mogen bezoeken of hoe het is om als zorgmedewerker in een verpleeghuis te werken in tijden van corona. Naast verhalen van ouderen door heel Nederland heen hebben we ook verhalen van ouderen uit het buitenland verzameld. Hoe vergaat het hen daar? Alle verhalen gezamenlijk geven een inkijk in het verloop van het dagelijks leven van ouderen en direct betrokkenen van de start van de lockdown tot en met de tijden van versoepeling. Veel ouderen die zijn geïnterviewd waren bovendien blij hun verhaal te kunnen doen en trots dat hun verhaal een plek op het platform kreeg.

Het platform kon tot stand komen met ondersteuning van Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Fonds 1818 en het Jo Visser Fonds.

  • Jaar: 2020
  • Samen met: Leyden Academy met ondersteuning van het Jo Visser Fonds, RCOAK, Sluyterman van Loo, Fonds 1818.
  • Ditje Datje: Dick (99) kwam paginagroot in de Telegraaf maar vond het wel jammer dat zijn foto in tweeën gedeeld was  😉