Corona legt de wereld (en ook het werk van GetOud) grotendeels stil. 70-plussers zijn een kwetsbare groep. We vragen hen hoe zij deze tijden beleven.  

Cor

69, gehuwd

Bakkie koffiedrinken
Het nadeel van ouder worden is dat je niet meer zoveel slaapt. Rond zeven uur ben ik er wel uit en dan ga ik eerst op mijn dooie gemak de honden uitlaten. Dat doe ik een paar uur later nog een keer en daarna nog een keer of drie, vier. Voor de rest is er niet veel meer te beleven. Je mag weinig, maar vervelen doe ik me niet. Af en toe zit ik achter de computer en ik kijk tegenwoordig naar 24Kitchen, daar keek ik normaal nooit naar. Wat ik echt mis is dat we niet even ergens een bakkie koffie kunnen drinken. Mijn vrouw werkt in de zorg en heeft nu vakantie, maar vandaag is ze toch naar het werk gegaan.

Tattoo conventions
Normaal was ik 20 – 30 weekenden per jaar pleitte, naar tattoo conventions. Wat dat betreft is het nu een stil wereldje. Begin maart was de laatste. Daar liepen nog een paar duizend mensen rond te banjeren, dat is nu niet meer voor te stellen. Al een tijdje dacht ik: Zit ik hier nog ieder weekend op te wachten? Dadelijk word ik 70. Misschien kan ik er nu aan wennen dat ik niet meer zo vaak wegga. De conventions waren al een beetje aan het afzakken. Het trekt jongeren niet, dus het zijn vaak dezelfde koppen die je tegenkomt.

De mensen van de tattooshops zitten zich nu rot te vervelen. Ze mogen niet werken. Veel proberen overeind te blijven door tegoedbonnen te verkopen. Je betaalt nu 100 euro en krijgt er als ze weer opengaan 125 euro voor terug.

Een hoop heisa
Inmiddels zit ik dichter bij mijn dood, dan dat ik nog zal leven. Ik heb een mooi leven gehad. Komt corona dan komt het en komt het niet, dan heb ik mazzel.

Dat het virus gevaarlijk is begrijp ik, maar er wordt een hoop heisa omheen gemaakt. Ik vind het allemaal een beetje overdreven zoals ze doen. Het enige wat ik niet snap zijn de jongelui die blijven maar bij elkaar komen en doen alsof ze gek zijn. Dan denk ik: Hebben jullie geen ouders die tv kijken en naar wie jullie moeten luisteren?

Corona apps
Die apps zijn het begin van het einde. Dan kunnen ze mijn gegevens overal voor gebruiken en is mijn privacy helemaal weg. Ze kunnen wel zeggen van m’n zus en m’n zo, maar mijn privacy waar blijft die? Het is ‘zogenaamd’ goed, maar ik heb mijn twijfels. Alleen als ze hem verplicht stellen, zal ik hem gebruiken. Ik denk ook dat er andere dingen achter zitten. Net als dat we nu contactloos moeten betalen, volgens mij willen ze gewoon van het contant geld af. En ineens zijn er allemaal bedrijven die mondkapjes gaan maken, maar het is nog niet bewezen dat het helpt. Ik weet niet of ze er ook een spelletje van maken om geld te verdienen. Ondanks al mijn twijfels denk ik: Laat ik maar het zeker voor het onzekere nemen.